tuin en landschap
met natuur als inspiratiebron

carl vandenberghe tuin-en landschapsarch.

Start Omhoog fotoboek beroepsprofiel contact links levenslichtjes

 

basics

Rust duurzaamheid dynamisme Leven en beleven samenhang    

 

angelica

Heracleum mantegazzianum  (foto Natureline 2002)

 

Een  doordachte groene leefruimte zou rust en spanning tegelijkertijd moeten bieden . In feite kunnen beide componenten niet zonder elkaar , ze kunnen elkaar perfect en harmonieus aanvullen 

Een leefruimte , die aanleiding geeft tot relaxatie , maar die evenzeer boeit , die ons uitnodigt , verrast en die ons een steeds wisselende inspiratiebron aanreikt . In deze optiek kan een groene leefruimte in belangrijke mate bijdragen  tot onze spirituele zelfontplooiing.

Fragiele , subtiele , dynamische , beweeglijke vergankelijke maar immer terugkerende schoonheid van talloze bloemen en fijne planten in  een harmonisch contrast met de statige , immer blijvende schoonheid van structuren als bomen , hagen , een berceau , een verweerde en overgroeide tuinmuur ,... Dit is synoniem aan DYNAMISCHE RUST .

Escaping seeds of Horseflower  (photo Naturestudio 2003)

Bij het samenstellen van de beplantingen zijn dan ook gelaagdheid , silhouetvorming , bloeiopeenvolging, kleurenpalet, winteraspecten , en niet in het minst de natuurlijke habitus van een plant bij wasdom van primordiaal belang om tot een geslaagd eindresultaat te komen.

 Die dynamiek hoeft niet noodzakelijk  een onderdeel van het denkproces te zijn bij het ontwerpen , maar kan beslist ook spontaan ontstaan en wanneer de tuineigenaar deze vorm van dynamische toelaat binnen het concept dan resulteert dat vaak in een groene leefruimte vol verrassingen en fascinatie  . Concreet denk ik hierbij bvb. het laten ontstaan van Elfenbankjes ( onschadelijke zwam, saprofyt) op een stuk dood hout of houten boompaal  , mossen tolereren , een onderhoudsarm bloemenrijk gazon  ( ereprijs , madeliefjes , Muizenoortjes ,...) , het laten ontstaan van een patinelaag op de terrastegel, een vijver vol dikkopjes , een ondiep kuiltje  in de terras die plots een vogeldrinkplaats wordt ,enz. 

Het is best mogelijk ,  dat mensen die dynamiek zelfs gaan opzoeken , proberen te bevorderen en het als een spannend onderdeel van de tuin gaan vinden . Dat is althans wat ik als ontwerper al verschillende malen heb meegemaakt , vooral dan bij de wat rijpere tuinen.

 


 

Rust duurzaamheid dynamisme Leven en beleven samenhang    

E-mail : info@tuinarchitectuur.org
 

Start Omhoog fotoboek beroepsprofiel contact links levenslichtjes