tuin en landschap
met natuur als inspiratiebron

carl vandenberghe tuin-en landschapsarch.

Start Omhoog fotoboek beroepsprofiel contact links levenslichtjes

 

basics

Rust duurzaamheid dynamisme Leven en beleven samenhang

 

Zonder een goede samenhang van de inrichtingselementen kunnen  voorgaande hoofdcomponenten maar moeilijk tot stand komen en in veel gevallen dreigt er dan een druk , chaotisch geheel te ontstaan .
Harmonie is hier een belangrijk instrument om een goede en duurzame samenhang te bereiken.

De groenstructuren ( bomen , heestergroepen, hagen ,...) vormen samen met de constructies en materialen  het skelet van de tuin. Een weloverwogen keuze samen met de tuineigenaar is daarom van essentieel belang .

foto Naturestudio 2002


Constructie-en verhardingsmaterialen , hoe mooi en verfijnd ze ook gekozen zijn , dienen steeds nevengeschikt te blijven aan de eigenlijke tuin, ttz. aan de levende componenten .
We merken zo vaak dat tuinen aangelegd worden per kilo klinkers of beton en per gram groen ,en daarbij hoe langer hoe meer ontvreemden van hun eigenlijke functie . dergelijke leefruimtes krijgen de kans niet om tot leven te komen , ze worden dood geboren.

 Uiteindelijk dienen planten te primeren in een groene leefruimte  en niet de dode materialen   !! 

Daarom wordt steeds gepoogd de constructiematerialen zo fijn mogelijk in het levende groen te integreren. 

Harmonie en samenhang wil daarom niet zeggen dat er geen contrastwerking kan toegepast worden . Integendeel zelfs , want net een goede gekozen contrastwerking versterkt de samenhang spectaculair . Dat is misschien het verschil tussen een saai  harmonieus , zeg maar braaf concept en een gedurfd concept met een harmonische contrastwerking . Dynamische rust  kan ook hieruit ontspruiten .

 

Rust duurzaamheid dynamisme Leven en beleven samenhang

E-mail : info@tuinarchitectuur.org
 

Start Omhoog fotoboek beroepsprofiel contact links levenslichtjes